fredag 31 augusti 2012

Laxgryta

En rätt som vi blev bjudna på för många år sen... Efter första tuggan krävde jag att få ta del av receptet ;) Har gjort den här grytan otaliga gånger och på senare tid är det högsta betyget att äldsta dottern äter mer än gärna när laxgrytan ställs fram.
En rätt som går att göra lite "vardag" och sen "lyxa" till den lite till fest...

  • 500 g Laxfilé
  • 1-1½ dl Vitt vin
  • 3-4 dl Grädde
  • 2 Vitlöksklyftor
  • Dill
  • Salt och peppar
  • Smör eller olja till stekning
  • (Räkor, Röd och svart kaviar)
Gör så här
  • Hetta upp smör eller olja i en panna
  • Lägg i skalade hela vitlöksklyftor
  • Låt vitlöken ligga med och steka tills de är helt mjuka
  • Lägg i laxfilén och bryn på båda sidor
  • Salta och peppra
  • Häll på vinet och grädden
  • Koka upp och låt puttra några minuter
  • Tag upp de mjuka vitlöksklyftorna och pressa, hacka eller mosa dem
  • Tillsätt vitlöken till grytan
  • Krydda med dill
  • Smaka av med mer salt och peppar vid behov
  • För den mer lyxiga varianten kan man här på slutet strö över skalade räkor och röd och/eller svart kaviar


Serveras gärna med kokt potatis och grönsaker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar