lördag 28 november 2015

Knäckebröd

När det är mycket i huvudet så faller vissa saker bort... blev läskigt påmind om det när jag fick önskemål om detta recept och jag för mitt liv inte kunde komma på vart jag gjort av det...

Tänka, tänka, tänka... Nu äntligen hittade jag det så då skyndar jag mig att skriva innan jag tappar bort det...

Betyget för brödet fick med beröm godkänt från både nära och kära och en mer erfaren knäckebrödspanel... Så här kommer receptet till er med :-)

  • 50 g Jäst
  • 4½ dl ljummet vatten
  • 1½ tsk
  • 2 dl Vetemjöl
  • 7½ dl Grovt rågmjöl
  • Valfri blandning av frön (jag valde endast sesamfrön)
Gör så här
  • Lös upp jästen i ljummet vatten
  • Tillsätt salt, vetemjöl och grovt rågmjöl
  • Arbeta samman ordentligt till en deg
  • Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme
  • Starta ugnen på 225°
  • Häll ut degen på mjölat bakbord
  • Knåda degen och dela upp den i tre delar
  • Kavla ut degen på väl mjölat bakbord (om du stansar ut former, annars kan du kavla direkt på plåten) till ca 2 mm tjocklek
  • Pensla med vatten, strö på din fröblanding
  • Kavla in fröna så de verkligen fastnar
  • Grädda i ugnen 10-15 minuter, var vaksam de sista minuterna då gräddningen går snabbt över till bränt.
  • Förvara brödet i burk (ej lufttät)
Har du en kruskavel kan du göra sista
kavlingen på plåten för extra finish